Manisa'da eğitim Delice'de pratik

Manisa

Delice İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Delice ve Köyleri Üzüm Üreticileri Birliği ortaklığıyla düzenlenen Delice ve Köylerinde Bağcılığın Geliştirilmesi” projesi kapsamında, Manisa'ya bir eğitim gezisi düzenlendi.

 

 

UYGULAMALARI İNCELEDİ

Teknik gezinin ilk günü özel bir firmaya ait fidan üretim tesisi ve fidan yetiştirme alanları gezildi. Burada anaç üzerine çeşit aşılama, fidan dikim tekniği konularında bilgi alındı. Teknik gezinin ikinci günü Manisa ili Alaşehir İlçesi Kemaliye Beldesi çiftçilerinden Hasan Keser ve Mustafa Keser kendilerine ait modern bağcılık yapılan alanları katılımcılara göstererek kendi uygulamaları hakkında bilgiler verdiler. Öğleden sonra Alaşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Tar-Gel personeli olarak görev yapan Davut Kanal ile birlikte Kavaklıdere Belediyesine ait farklı çeşitlerde kurulmuş modern sistem bağ alanları gezilerek yapılan uygulamalar hakkında bilgi edinildi.

 

YÜKSEK TELLİ TERBİYE

Burada incelemelerde bulunan katılımcılar modern bağcılık karşısında hayranlıklarını gizleyemediler. Bölge çiftçisi ve aynı zamanda da resim sanatçısı olan Hasan Keser, kendilerinin de daha önceden eski usul bağcılık yaptıklarını söyledi. Yarım dekarlık bir alana modern bağcılık modellerinden biri olan çardak sistem bağ tesis ettiğini ve bu alandan da 4,5 ton ürün aldıktan sonra kendilerine ait bağların çoğunluğunu çardak sistem bağ haline getirdiklerini belirtti. Şu an iki yılık olan 2 dekarlık bir bağdan da 14 ton ürün aldıklarını söyleyen Keser çardak bağ sisteminin şu an en modern bağcılık sistemi olduğunu, bunun yanı sıra yarım çardak sistemi ve yüksek telli terbiye sistemlerinin de bulunduğunu belirtti.

 

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİZ

Katılımcılar burada bağcılık sistemlerini gözle görme imkânı bulmalarının yanında budama ve zirai mücadele konularında da pratik bilgiler edindiler. Gezinin üçüncü günü Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu’na gidildi. Burada konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Sacit İnan tarafından modern bağ tesisi, ilk yıllar şekil budaması, yüksek sistem bağ budaması ve yeşil budama konularında yarım günlük bir eğitim verildi. Eğitimin ardında da İstasyona ait demonstrasyon alanları gezildi. Oldukça verimli geçen bu teknik gezinin ardından katılımcılar bu ve benzeri eğitimlerin tekrarı dileği ile Delice ilçesine geri döndüler. Konuyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş; geçen yılda aynı bölgeye bir gezi düzenlendiğini söyleyerek “Çiftçilerimizin bu tür teknik gezilerle bilgi ve becerileri artırılmaktadır. Bu geziye destek veren başta Delice Kaymakamı Mehmet Parlak ve diğer emeği geçenlere teşekkür ederiz” Dedi

 



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü